Miten päädyin kylmämieheksi?

Miten päädyin kylmäalalle

Matka kylmäalalle lähti omalta osaltani aikalailla vahingossa, kun 18-vuotiaana opiskelin ammattikoulussa metallisepäksi. Tuntui, että haluan tehdä jotain muuta, mutta en tiennyt mitä se voisi olla. Silloin kuulin kylmäalasta ja aloin miettiä, voisiko se olla mun juttu. Niinpä soitin kylmäalan yrityksiin tarkoituksenani hakea oppisopimuspaikkaa ja jo toisella yrityksellä MV-Jäähdytys Oy toivotti mut tervetulleksi heille.


MV-Jäähdytyksellä työskentelin vuodesta -86 vuoteen -92. Siellä tapasin Erkin, josta tuli ns. oppi-isäni ja häneltä sain käytännössä kaiken oppini alalta, mutta lisäksi hän opetti nuorelle pojanklopille elämästä paljon muutakin. Työskentely Erkin rinnalla jatkui vielä senkin jälkeen, kun vuonna -93 perustin oman yritykseni toiminimellä. Työskentelin myös muiden vanhempien asentajien kanssa, jotka auliisti jakoivat omaa osaamistaan ja kokemustaan, mikä ei aina ole itsestään selvää. Nämä opettajat tulivat muistakin firmoista ja siinä oppi paljon erilaisia tapoja työskennellä sekä sen, ettei se oma tapa tehdä ole aina se oikea ja ainoa tapa! :)
Joukkoon kuitenkin mahtui paljon ihmisiä, jotka syystä tai toisesta ei halunnut toimia kenenkään opettajina tai jakaa osaamistaan nuoremmille ja tätä ilmiötä varmasti kokee nuori tänäkin päivänä alalla kuin alalla.

Päivät työmailla olivat pitkiä ja töitä tehtiin paljon reppuhommina, silti työnteko ei tuntunut vastemieliseltä tai uuvuttavalta. Huumori oli suuri osa työpäivää ja Erkin hyvät jutut ja edesottamukset aiheuttivat suurta hilpeyttä. Hauskaa oli ja näistä ajoista on jäänyt valtavasti muistoja ja juttuja kerrottavaksi. :)

Vuosien varrella tuli tehtyä paljon erilaisten vähittäiskauppojen kylmätiloja ja koneistoja. Nämä työt työllistivät kaikken eniten, mutta sen lisäksi tein ilmastoinninjäähdytystä, lämpöpumppuja, erilaisten yritysten prosessijäähdytystä, esimerkikisi vedenjäähdyttimiä. Valmistin myös maalämpöpumppuja eri kohteisiin räätälöitynä ja oikeastaan suurin osa tekemistäni töistä on vaatinut kohteisiin räätälöidyt koneikot, sillä valmiita ratkaisuja ei ole ollut mahdollista saada, ainakaan asiakkaalle sopivaan hintaan.

Kylmäala on tarjonnut aina mahdollisuuden oppia uutta ja kehittää omaa osaamistaan, mitä pidän todella tärkeänä asiana työssä. Ilman sitä mielenkiinto tätä hommaa kohtaan tuskin olisi kestänyt tähän päivään saakka ja yhä edelleen koen suurta mielenkiintoa kehittää yritystäni ja kouluttaa itseäni. Tällä alalla ei voi olla koskaan paras ja tietää kaikesta kaikki. Koneistoja on erilaisia, eri tarkoituksiin, suuria ja pieniä, eri valmistajien, erilaisin toimintaperiaattein.. Väitän, ettei meistä kukaan tiedä niistä aivan kaikkea ja siksi onkin alan rikkaus, että saa kohdata jatkuvasti haasteellisiakin töitä!Töitä on aina tehty paljon ja olen saanut hyviä projekteja, loistavia asiakkaita sekä mulla on myös ollut rutkasti onnea ja hyvää tuuria, kun löysin oppisopimuspaikkani ja nämä kaikki opettajat! Oma polkuni on siis sisältänyt työntekemisen lisäksi sen kuuluisan hyvän mäihän. :)

-Jari-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tervetuloa uuteen blogiini!